Неділя, 28.04.2024, 22:45

Вісник малозахищених

Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
Меню сайту


ЧИ ДАСТЬ БОГ УКРАЇНЦЯМ СВОГО ВАЛЕНСУ ЧИ ГАВЕЛА ?


ЯКИЙ ВОРОГ НАРОДУ НЕ ДОРОБИВ КОНСТИТУЦІЮ?


Категорії розділу
Політика [38]
Економіка [16]
Україна [40]
Світ [11]
Кримінал [16]
Чорнобиль [5]
Наші публікації [10]
Різне [3]
Наше опитування
Оцініть нашу роботу
Всього відповідей: 112

ЩО таємного у шафах влади ?


Форма входу
Пошук
Календар
«  Вересень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Архів записів



 
Головна » 2010 » Вересень » 4 » Справа Гонгадзе залишиться нерозкритою
21:30
Справа Гонгадзе залишиться нерозкритою

Слідство у справі про вбивство Гонгадзе вийшло на фінішну пряму - залишилися останні формальності. З дня на день Олексій Пукач почне знайомитися з матеріалами. Як і слід було чекати, обвинувачених більше не стало, під суд генерал піде в гордій самоті.

Країна німих

З джерела в ГПУ "ВВ" стало відомо, що невелика затримка пов`язана з останньою експертизою. Досліджували черговий чіп, переданий Миколою Мельниченком. Правда, цього разу в наглядовому відомстві вирішили не зв`язуватися із зарубіжними експертами, віддали записи в київське бюро. Врешті-решт, доказів вистачає і без плівок майора.

Юристи, задіяні у справі, одноголосні - чекати сенсацій від суду, швидше за все, не варто. Адвокат Сергій Осика, який захищав Пукача до серпня минулого року, пояснив "ВВ", що слідство завершене тільки у справі, виділеній в окреме виробництво. У ній Олексій Пукач - і кравець, і жнець, і на сопілці гравець. Шукати замовників не потрібно, вони ніяк не фігурують у матеріалах. Для цього є "загальна" справа про вбивство журналіста, з якої все і починалося. Про нього якось забули, а дарма.

- Справу відносно Пукача давно час передавати до суду, - впевнений Сергій Валентинович. - Там усе давно встановлено і зрозуміло. А ось справа Гонгадзе, я вважаю, так і залишиться нерозкритою. Такий ось парадокс: всі виконавці у в`язниці, а хто замовив злочин і з якою метою, невідомо.

Схоже на те, що в ГПУ вирішили убити декількох зайців одним пострілом. По-перше, кинути кістку міжнародним організаціям, що так наполягають на швидкому розслідуванні справи. По-друге, показати громадськості, як швидко і впевнено розставила всі крапки над "і" нова влада. Але головне, по-третє, - залишити ниточку, а то і товстий трос, за який можна смикати деяких політиків у разі потреби. Адже до завершення слідства в основній справі Гонгадзе ще далеко, але про це правоохоронці й політики вважають за краще мовчати.
Спокій навіть не сниться

З моменту затримання Пукача у ЗМІ час від часу просочується інформація: мовляв, генерал назвав замовників убивства Георгія Гонгадзе. Потім маємо натяк, що серед імен лиходіїв нібито пролунало і прізвище нинішнього спікера Верховної Ради Володимира Литвина. Трохи пізніше ці відомості або спростовуються, або затушовуються. Але при найближчому розгляді стає ясно, що "витік" відбувся невипадково. Як пояснив "ВВ" політолог Володимир Фесенко, це робиться навмисно.

- Тут вельми вірогідна своєрідна форма тиску на Литвина: мовляв, не треба, Володимире Михайловичу, норовитися, інакше ми вам цю справу не просто нагадаємо, але і притягатимемо до відповідальності, - пояснив експерт. - Одним словом, це дуже нагадує жорсткий інструмент тиску на главу парламенту.

На думку політолога, зі всіх імовірних форм компромату, який можна застосувати в тому або іншому випадку, справа Пукача найбільш резонансна: вона "дуже нервує спікера, зачіпає, не дає йому себе відчувати спокійно".

За слова не відповідає
Цікаво, як ГПУ планує вибиратися з ситуації, в яку сама себе поставила. Заявляючи "Репортерам без кордонів", що разом із Пукачем під суд обов`язково піде хтось із високопоставлених чиновників, слідчий Олександр Харченко не міг не розуміти, що ці слова йому пригадають. Але адвокати вважають, що пояснити все можна дуже просто: за довгі роки перші особи країни звикли брехати і не відповідати за свої слова.

Розкрити справу Гонгадзе і віддати замовників під суд обіцяв ще Кучма, а що не вийшло, то не потрібно судити суворо. Віктор Ющенко, ставши главою держави, мало не присягався, що ось-ось імена замовників стануть надбанням громадськості і всі отримають по заслугах. Але пройшло п`ять років, а покарати екс-президента за невиконані обіцянки не представляється можливим. Якщо безоглядно обіцяти можуть глави держави, чом би генпрокуророві і його підлеглим не брати з керівництва приклад? Ніхто ж усе одно не спитає.

Залишається надія, що процес у справі Пукача буде відкритим, і обійти гострі кути так просто не вдасться.


Марина Бриль
Категорія: Кримінал | Переглядів: 577 | Додав: zbzs | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz