Середа, 08.05.2024, 18:46

Вісник малозахищених

Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
Меню сайту


ЧИ ДАСТЬ БОГ УКРАЇНЦЯМ СВОГО ВАЛЕНСУ ЧИ ГАВЕЛА ?


ЯКИЙ ВОРОГ НАРОДУ НЕ ДОРОБИВ КОНСТИТУЦІЮ?


Категорії розділу
Політика [38]
Економіка [16]
Україна [40]
Світ [11]
Кримінал [16]
Чорнобиль [5]
Наші публікації [10]
Різне [3]
Наше опитування
Оцініть нашу роботу
Всього відповідей: 112

ЩО таємного у шафах влади ?


Форма входу
Пошук
Календар
«  Жовтень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів



 
Головна » 2009 » Жовтень » 22 » Медведько і Луценко прозвітували про педофілів. Стенограма
03:57
Медведько і Луценко прозвітували про педофілів. Стенограма

У вівторок Верховна Рада заслухала звіт правоохоронців про розбещення дітей у "Артеку". З доповіддю виступили генпрокурор Олександр Медведько та міністр внутрішніх справ Юрій Луценко.

МЕДВЕДЬКО О.І. Шановний Олександре Володимировичу! Шановні народні депутати! Безпрецедентного і, на жаль, не лише в межах країни суспільного резонансу набула кримінальна справа щодо злочинних цинічних дій, об’єктом яких стали двоє малолітніх дітей. В тій чи іншій мірі скоєння злочину також заплямувало ім’я нашої Дитячої міжнародної здравниці.

Сьогодні ми розглядаємо дуже делікатну тему. Чинним законодавством передбачено обмеження гласності судового розгляду у справах про статеві злочини. У кримінальній справі потерпілими є діти і, в першу чергу ми по-людські зобов’язані убезпечити можливий шкідливий вплив усіх подій на їх подальшу долю.

Проте, на жаль, відбувається зворотне, політична заангажованість, надмірна людська цікавість, піар на чужій біді і, як результат, породження чуток, пліток, перекручення фактів, розголошення інформації, яка по закону є таємницею слідства.

Користуючись присутністю представників засобів масової інформації, Генеральний прокурор зобов’язаний попередити тих, хто цим займається. Кримінальна відповідальність за розголошення даних досудового слідства ще ні ким не скасовувалась.

Насамперед, дозвольте, шановні народні депутати, звернути вашу увагу на хронологію подій навколо кримінальної справи.

Шістнадцятого квітня до Дніпровського райуправління міліції в місті Києві звернулась мати двох малолітніх дітей із заявою про вчинення батьком щодо них розпусних дій.

Через 8 днів, тобто 24 квітня тільки на підставі пояснення батька без судово-медичного обстеження дітей у порушенні кримінальної справи незаконно відмовлено за відсутністю складу злочину.

Двадцять другого травня прокуратурою Дніпровського району незаконне рішення скасовано, матеріали направлені для проведення додаткової перевірки. Постанова від 1 червня повторно, незаконно відмовлено у порушенні кримінальної справи за тих же підстав. Під час додаткової перевірки працівники міліції обмежилися лише чотирма поясненнями матері, дітей та батька.

10 червня прокуратурою району незаконне рішення вдруге скасоване з одночасним порушенням кримінальної справи за фактом вчинення розпусних дій за частиною першою статті 156 Кримінального кодексу України.

З 19 червня протягом місяця робота слідчого Дніпровського районного управління звелася лише до 9 слідчих дій, зокрема: прийняття кількох процесуальних рішень та допиту батька. Інші дії слідчі не виконували.

У липні місяці, а точніше 24 липня, кримінальна справа була вивчена в прокуратурі міста із наданням письмових вказівок, направлена для організації подальшого слідства слідчого управління Головного управління МВС у місті Києві.

Стан слідства у справі був перевірений в Генеральній прокуратурі. Відповідним листом прокурору міста вказано на прорахунки слідства та 6 серпня надані відповідні вказівки, при виконанні яких прокуратурою міста Києва злочин перекваліфіковано на частину третю статті 153 Кримінальної кодексу України, а саме: насильницьке задоволення статевої пристрасті незаконним способом, вчинене стосовно малолітніх. На цей час уже було отримані висновки судово-медичної експертизи.

Викликає обурення те, що з 24 липня, коли слідству Головного управління у місті Києві стало відомо про можливу, підкреслюю, можливу причетність до злочину працівників Міжнародного дитячого центру "Артек", своєчасно не було вжито всіх можливих заходів для з’ясування обставин подій, встановлення цих осіб, проведення необхідних слідчих дій з прийняттям стосовно них законного рішення. Упізнання осіб було проведено лише через місяць після прийняття справи до провадження.

14 серпня стосовно Полюховича було порушено кримінальну справу, конкретно стосовно нього. 17 серпня йому було пред’явлено обвинувачення і в цей же день обрано міру запобіжного заходу – тримання під вартою.

Все вище наведене свідчить про безвідповідальне ставлення до службових обов’язків працівників Дніпровського райуправління міліції та слідче управління в місті Києві, самоусунення з боку керівництва слідчих підрозділів.

Не зважаючи на те, що заява Полюхович, матері потерпілих, про злочини працівниками міліції розглянута з порушенням закону, а слідство проводилось вкрай незадовільно, станом на 19 жовтня всі винні службові особи до відповідальності не притягнуті.

У зв’язку з цим міністру внутрішніх справ Генеральною прокуратурою направлено листа щодо проведення додаткової службової перевірки для прийняття адекватних заходів. За пасивності слідства в районі, а потім і в місті 2 вересня, з 2 вересня справу розслідує Головне слідче управління МВС України. Факти щодо причетності службових осіб Міжнародного дитячого центру "Артек" перевіряються слідчим шляхом. Генеральною прокуратурою санкціоновані обшуки в робочих кабінетах осіб та в службовому автомобілі.

У судді отримані дозволи на проведення обшуків за місцем проживання та реєстрації. Вказані слідчі дії виконані. Слідством особиста безпека потерпілим, всупереч вимогам статті 52 прим. Кримінально-процесуального кодексу України, своєчасно забезпечена не була. Таке рішення прийнято тільки за вказівкою Генеральної прокуратури і постанови від 14 жовтня.

Що стосується причетності народних депутатів України до вказаних подій. Цей факт став відомий в Генеральній прокуратурі 13 жовтня з депутатського звернення народного депутата України Григорія Омельченка та матері дітей. До надходження звернення ні мати, ні діти про причетність народних депутатів щодо участі в подіях правоохоронні органи не повідомляли.

Відразу, цього ж дня, тобто 13 жовтня, мати допитана працівниками Генеральної прокуратури. Вона підтвердила ті данні, які містились у зверненні стосовно депутатів. Аналогічні показання надали діти та по фотокартках впізнано трьох народних депутатів.

Перевірка щодо їх можливої причетності триває.

Доводжу до вашого відома, що з 13 жовтня працівники Генеральної прокуратури беруть безпосередню участь у всіх слідчих діях, які мають суттєве значення у справі. Вчора допитані в якості свідків народні депутати Терьохін та Уколов. На сьогодні було заплановано допит народного депутата Богдана.

Але по інформації, яку я маю, допит перенесено на завтра. Спільним розпорядженням заступників Генерального прокурора, міністра внутрішніх справ та Голови Служби безпеки за необхідності швидкого проведення великого обсягу слідчих дій та оперативно-розшукових заходів з метою забезпечення більш повного, всебічного і об’єктивного дослідження обставин справи, підвищення ефективності прокурорського нагляду створено слідчу оперативну групу.

В її складі вісім співробітників МВС та два Служби безпеки України, безпосередній нагляд здійснюють чотири працівники Генеральної прокуратури.

Шановні народні депутати, потрібно зауважити, що від злочинів потерпають діти не тільки цієї родини, а і багатьох інших, про що свідчать невтішні дані статистики. Тільки за 9 місяців поточного року потерпіли від злочину 8 тисяч 362 неповнолітніх, у тому числі 110 – від зґвалтувань, зареєстровано 214 випадків розбещення неповнолітніх та 46 статевих зносин з особою, що не досягла статевої зрілості.

До речі, у цьому році потерпіли від злочину більше неповнолітніх, ніж у минулому на 8 відсотків. Засуджено 232 особи за зґвалтування та 47 за частиною 1 і 2 статті 153 Кримінального кодексу України.

Завданням суспільства і правоохоронних органів є недопущення таких злочинів, а при їх вчиненні безумовне притягнення винних осіб до відповідальності і найголовніше – це реабілітація дітей-потерпілих, повернення їх до нормального життя, що можливо тільки при суворому дотриманні вимог щодо нерозголошення інформації, отриманої під час слідства.

До речі, 19 жовтня в Генеральну прокуратуру надійшла заява народного депутата Терьохіна, у тому числі щодо притягнення до відповідальності осіб, які розголосили таємницю слідства. Відповідно до вимог статті 112 Кримінально-процесуального кодексу України заяву направлено до МВС для розгляду та перевірки слідчим шляхом.

І насамкінець. Користуючись нагодою, хочу просити засоби масової інформації, журналістів, політиків і народних депутатів утриматись від будь-яких коментарів з приводу розслідування справи, оскільки вже завдано непоправної шкоди не лише слідству, а і потерпілим дітям, дитячому табору "Артек" та і державі. Прошу не перетворювати це на фарс і не розслідувати справу всією країною, оскільки дійсні обставини подій відомі лише слідству. Докази у справі необхідно збирати у передбачений законом спосіб з метою покарання винних осіб. Дякую за увагу.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Олександре Івановичу. Будь ласка, записуємось на запитання.

Ларін Сергій Миколайович, будь ласка.

16:35:12

ЛАРІН С.М. Прошу передати слово Чечетову.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Чечетов Михайло Васильович, будь ласка.

16:35:19

ЧЕЧЕТОВ М.В. Уважаемый Александр Иванович, спасибо за неприятную, но объективную информацию.

Скажите, пожалуйста, после того, что произошло, Генпрокуратура, как нам кажется, обязана возбудить уголовное дело в отношении лиц, распространивших информацию о детях за: первое – разглашение тайны усыновления, второе – разглашение тайны досудебного следствия, третье – нарушение неприкосновенности частной жизни. Каково ваше мнение по этому вопросу, и что вы собираетесь предпринять? Спасибо.

МЕДВЕДЬКО О.І. Спасибо за вопрос. Я уже говорил о том, что поступило заявление у нас народного депутата Терехина. Но не только на основании этого заявления, но и учитывая те публикации, которые были в средствах массовой информации, высказывания отдельных политиков, мы, безусловно, в рамках расследования уголовного дела проведем проверку и примем решение в соответствии с действующим законодательством. Если будут основания для возбуждения уголовного дела по тем фактам, которые вы назвали, мы, безусловно, решим вопрос о возбуждении уголовного дела.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Смітюх Григорій Євдокимович, будь ласка.

 
Повний текст матеріалу http://www.pravda.com.ua/news/2009/10/20/103697.htm
Категорія: Кримінал | Переглядів: 1363 | Додав: zbzs | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz