Субота, 20.04.2024, 09:06

Вісник малозахищених

Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
Меню сайту


ЧИ ДАСТЬ БОГ УКРАЇНЦЯМ СВОГО ВАЛЕНСУ ЧИ ГАВЕЛА ?


ЯКИЙ ВОРОГ НАРОДУ НЕ ДОРОБИВ КОНСТИТУЦІЮ?


Категорії розділу
Політика [38]
Економіка [16]
Україна [40]
Світ [11]
Кримінал [16]
Чорнобиль [5]
Наші публікації [10]
Різне [3]
Наше опитування
Оцініть нашу роботу
Всього відповідей: 112

ЩО таємного у шафах влади ?


Форма входу
Пошук
Календар
«  Січень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів



 
Головна » 2011 » Січень » 22 » ЧИМ БІЛЬШЕ РЕАКТОРІВ БУДУЄТЬСЯ НА ПАПЕРІ, — ТИМ БІЛЬШЕ ГРОШЕЙ ВИДІЛЯЄТЬСЯ З БЮДЖЕТУ
00:54
ЧИМ БІЛЬШЕ РЕАКТОРІВ БУДУЄТЬСЯ НА ПАПЕРІ, — ТИМ БІЛЬШЕ ГРОШЕЙ ВИДІЛЯЄТЬСЯ З БЮДЖЕТУ
Виклад замовчуваних у Нетішині давніх новин російського Інтернету мовою оригіналу: (anti-atom.ru).
 
23 марта 2010 - Сегодня в прессе появились оценки Министерства энергетики РФ о том, насколько будут урезаны планы по вводу новых энергетических мощностей. Как сообщает газета "Ведомости" со ссылкой на январский отчет Счетной палаты о проверке "Системного оператора" и Минэнерго, до 2015 года в России будет введено в строй в 2,5 раза меньше атомных мощностей, чем планировалось. По оценкам группы "Экозащита!", если "сокращенные" АЭС не будут построены никогда - Россия сэкономит около $25 млрд. На эти средства можно построить в три раза больше газовых мощностей, нежели атомных. ... "
 
Видимо, цель госкорпорации "Росатом" проста - чем больше реакторов на бумаге, тем больше денег выделяется из бюджета. Тем не менее, со снижением темпов ввода мощностей будет урезано и финансирование. ...Похоже, "ядерный ренессанс" заканчивается, не успев начаться и это - лучшая новость 2010 года. Ведь атомные станции имеют самые высокие капитальные затраты, экономически неэффективны и все еще остаются опасными, как и 24 года назад, когда взорвался Чернобыль", - добавляет Сливяк. В России работает 31 атомный реактор на 10 АЭС, часть из которых - наиболее старые и опасные - уже выработали свой ресурс, однако их эксплуатация продлена. Все атомные станции производят около 16% российской электроэнергии. Ранее премьер-министр РФ В.Путин заявлял, в России до 2020 года планируется построить 26 новых атомных энергоблоков.
 
Слава Богу! А що ж Україна? 15 жовтня в місто Острог Рівненської області, що поруч з Хмельницькою АЕС, приїхали не малі екологи, зокрема президент Київського Міжнародного Клубу - Олександр Тодійчук (Клуб об'єднує експертів, політиків, бізнесменів, дипломатів національного та міжнародного рівнів, є дискусійним майданчиком для обговорення важливих проблем паливно-енергетичного комплексу України. http://www.qclub.org.ua/), зійшлися два чи три десятка активістів, приїхали представники Хмельницької АЕС, на чолі з заступником генерального директора з капітального будівництва Олегом Васильовичем Рахлінським, і я там був, як журналіст "Вісника малозахищених".
 
Було цікаво. Спочатку, екологи (так їх називають у нас в Нетішині, певне тому, що вони вимагають безпеки довкілля) говорили про відсутність знань у населення України, у порівнянні з Європою, зокрема Німеччиною, про ядерну небезпеку АЕС. Після, пан Рахлінський, казав про прозорість АЕС з питань безпеки, але йому заперечили і на прикладах показали, що її - прозорості такої, взагалі нема, навпаки є високооплачуване масштабне приховування правди про небезпеку. За приклад говорили, що нема відповіді на запитання, чому планують будувати в Україні блоки, від будівництва яких відмовилася Росія? Чому не взяли проекти США у тричі дешевші і певне безпечніші?...
 
А особливо (підкреслено присутніми) наявне заплановане унеможливлення організовуватися громадськості протистояти небезпеці для життя і здоров'я. В Німеччині, держава фінансує громадськість для цього на 60 - 80 відсотків. Вони можуть найняти фахівців експертів з будь-якого питання, щоб грамотно вимагати безпеку небезпечних об'єктів. А у нас? Тих, хто виступає проти глобальних задумів нажитися на небезпеці, переслідують всіляко. Стали представники громадськості досвідченіші. Не тупо казали: "не будуйте реактори АЕС", а вимагали їх безпеки. Розмову щодо мнимої вигоди будівництва реакторів АЕС, швидко закінчили повною поразкою.
 
Прикладами, як покращилися показники соціального стану (ціни, тарифи, черги на житло, безробіття - усе, після вводу другого блоку, збільшилося у двічі), як до державного бюджету на соціальний захист та пенсійне забезпечення громадян, які потерпіли внаслідок Чорнобильської катастрофи, на доплати за роботу на радіоактивно заражених територіях; на збереження заробітної плати при переведені на нижче оплачувану роботу і в зв'язку з виселенням, на виплату підвищених стипендій і надання додаткових відпусток громадянам, які потерпіли внаслідок аварії на ЧАЕС, на оздоровлення потерпілих від цього ... — передбачується біля 7 млрд. грн. щорічно.
 
Запитали, пана Рахлінського: чим керуються, коли вирішують: де розташовувати, чи проектувати, чи досліджувати можливість добудови, чи агітувати будувати реактор АЕС, ..., чи виділяти на все це кошти, не запитавши громад околиць — Законом чи незаконними вказівками? Так ось, раптом, пан Рахлінський заявив цьому загалу: "ви думаєте будівництво 3-4 блоків цікавить атомників ХАЕС? - Ні! Роботи додасться, а зарплати, людей для обслуговування - ні. То держава нас атомників змушує піклуватися про їх будову. Зізнався, що на ХАЕС усі знають, що за Законом будувати наразі не можна, бо обговорення громадськістю не було, і тому, каже: жодних робіт на блоках 3 чи 4 не ведеться" (???). Ніяково за газету Хмельницької АЕС "Перспектива", чи ж вона не писала протилежного? Для чого тоді на станції заступник головного інженера з нових блоків - Корлиханов О. І.?
 
Загляньте на сайт ХАЕС у розділ "Перспективи будівництва" , чи нема там (уже давно) урядових постанов, першочергових заходів з будівництва, робочих нарад з виконання підготовчих заходів до початку спорудження Х-3/Х-4, чи нема там Інформаційного бюлетеня до проведення громадських слухань щодо добудови Хмельницької АЕС шляхом спорудження енергоблоків №3 та №4, Плану підготовчих заходів до початку будівництва енергоблоків №3, 4 ХАЕС, Заяви про наміри щодо спорудження енергоблоків №3 та №4 на майданчику Хмельницької атомної електростанції, чи вже Росіяни не назвали граничні терміни подання замовлення на виготовлення реакторної установки для нових енергоблоків, чи Колегія Мінпаливенерго не визнала "Атомстройекспорт" переможцем конкурсу з вибору реакторної установки для добудови 3-го та 4-го блоків ХАЕС, чи не було виступу Генерального директора ВП "Хмельницька АЕС" на обласній нараді щодо стану виконання підготовчих заходів до початку спорудження енергоблоків Х3/Х4 (ще 8 серпня 2008 р.), чи виступу голови Хмельницької обласної ради І.Гладуняка на обласній нараді щодо стану виконання підготовчих заходів до початку спорудження енергоблоків Х3/Х4 (ще 8 серпня 2008 р.) За державу, то взагалі соромно.
 
Що ж це — показувати Європі і Світу закони пристойні, і тут таки змушувати фахівців діяти протилежно? Прикро й за атомників. Бо якби вони мали силу профспілок, чи хоч якусь демократію на підприємстві, то певне держава би ними не керувала незаконно. Адже, дуже просто все вирішити, і для атомників, і для довкілля, і для околиць. Справді атомників тиснуть, то чому би не скористатися можливістю, яку допускає Закон? Вивести профспілку за огорожу АЕС, керівником її обрати непідвладну системі особу, свободолюбну і чесну. Коли ж працівники ХАЕС відчують свободу і справжній захист їхніх інтересів, то хіба не стануть і вони боротися проти масових захворювань та вимирання і їхніх сімей? НЕ про тих мова, хто урвав та й поїхав світ за очі. А про тих - кому тут жити, дітей, онуків ростити, а не закопувати і тішитися заробітком.
 
Хіба багато ума треба, щоб кожний, хто навчився роботі на АЕС, мав корисне й добре застосування знань? Чи ж не могли би ті ж фахівці працювати над тим, щоб його місце роботи було безпечним йому і його сім'ї, рідним та близьким? Бо рідко у кого, того хто вчився бути атомником та любить цю роботу, вистачило сили духу, коли побачив першу хвору дитину, швидко виїхати подалі. Хіба не скажуть, щирі енергетики грамотно мовою фахівців, дайте нам можливість заробляти гроші не такою ціною? Чи ж не відріжуть тоді вони загребущі руки державних хапуг до мільярдів, які крадуться на будівництві і при експлуатації реакторів АЕС, та чи не вимагатимуть пустити ті мільярди на безпеку виробітку енергії (на безпеку собі і дітям), на розвиток будівництва виробництв і житла, усієї інфраструктури, добробуту - вигідного їхнім сім'ям? Чи ж не про це вони мріють? А решті, в місті і в околиці - і поготів, це давно бажане.
 
Таким, щирим у прагненні добра суспільству і довкіллю, енергетикам, можна навіть передати АЕС у справді колективну власність, від якої буде лише вигода, і тим хто там працює, і місту, і околиці, і державі! Не певен, що саме так місцеві екологи, яких я бачив зможуть вирішити цей клопіт. Бо знову просяться очолити їхній анти будівний комітет ті ж, що перед будівництвом другого блоку його очолювали. А це свідчить про те, що тоді продалися, бо дозволили пустити блока вкрай небезпечного, до дня народження Кучми, то й тепер так (хай Бог милує). Торгуватися лиш будуть більше.
 
Тому, від активістів справжніх, хто справді вболіває за чисте довкілля і за безпеку життя, залежить кому вони доручать очолити себе, а краще, щоб це був колективний орган з рівними правами співголів та ще й зареєстрований. Бо справедливо було би притягнути до відповідальності і Кучму, і тих, хто пускав другий блок, і ту громадськість, що свідомо допустила небезпечний пуск, за всі наслідки, що вже маємо і ще їм не кінець ... Очевидно, що вже давно блоків будувати й не збираються, а шум роблять, щоб грошей з казни побільше хапнути, в тім числі й на вибори. Та так жартувати далі не можна - знищувати самих себе. А щоб той глобальний клопіт не збільшувався, пора настала бути мудрими, вимагати від влади далекої та тієї що тут, —вирішувати і по суті.
 
Анатолій Войтко
Категорія: Наші публікації | Переглядів: 838 | Додав: zbzs | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz